Saltar navegació. Anar directament al contingut principal

Tria la il·luminació LED per a la teva llar

Comença el contingut principal

Il·luminació LED per a la llar. Què hem de tenir en compte a l’hora de comprar llums LED?

Cada vegada que es parla dels sistemes d’il·luminació LED per a la llar es ressalta la poca energia que consumeixen i el gran estalvi que comporten en la factura de la llum, però el que és cert és que són molts més els avantatges i els beneficis que aporten.

  • Versatilitat: és tan gran la varietat de llums LED que trobem en el mercat, quant a formes i dissenys, que podem crear diferents escenaris amb molt poc, tant en interiors (una habitació) com en exteriors (la zona del jardí, de la piscina…).
  • Sostenibilitat: l’ús d’aquesta tecnologia en il·luminació repercuteix de manera positiva en el medi ambient.  Per això l’anomenen il·luminació ecològica.
  • Seguretat: aquest tipus de llums treballen amb corrent continu de baixa tensió, la qual cosa redueix considerablement les probabilitats que es produeixi un accident domèstic per electrocució o una desagradable descàrrega de llums i aplics.

A més, no necessiten gaire manteniment. Duren fins a 10 vegades més que un llum tradicional o incandescent. Ja sigui per l’estalvi, per l’eficiència lumínica o per la versatilitat, cada vegada és més habitual trobar llums LED a les llars.

És cert que el preu és una mica més elevat. Per aquest motiu, des d’EDP Residencial by Total, recomanem substituir-los de manera progressiva i començar, per exemple, per aquells que fem servir amb més freqüència, com poden ser els del bany o els de la cuina.

En què ens hem de fixar per triar el sistema d’il·luminació LED més adequat per a la llar? 

La mida de l’espai que es vol il·luminar

Si no l’hem calculat prèviament, correm el risc d’arribar a casa i adonar-nos que necessitem un llum més o que hem de treure un punt de llum.

A més de les dimensions, hem de saber si l’espai disposa de llum natural i l’ús que es vol donar a l’habitació.

Una il·luminació diferent per a cada estança

La il·luminació que cal en una zona de treball és diferent a la que cal a la cuina o en un dormitori. En funció de l’ambient que vulguem aconseguir i de la tasca que hàgim de fer en cada habitació de la casa, hem de triar una il·luminació o una altra.

En un habitatge, per exemple, s’aconsella distribuir la il·luminació en diferents punts i complementar la llum ambiental amb lluminàries de llum tènue. D’aquesta manera, aconseguirem crear intensitats i combinacions variables d’il·luminació, segons el moment del dia o l’activitat que hi fem.

La temperatura de color

Es tracta d’una qualitat física de la llum i es mesura en graus kelvin. Aquesta qualitat afecta la tonalitat principal que percebem. Per aquest motiu, és un factor que no hem de passar per alt.

  • Les fonts càlides (2.800 K) es caracteritzen per uns tons més ataronjats o vermellosos i són ideals per posar a la sala, en una sala d’estar o a les habitacions.
  • Les fonts neutres (4.000 K) tenen uns tons grisos clars o blancs i són aptes per col·locar-les a la cuina o el bany.
  • Les fonts fredes (6.500 K) tendeixen a uns tons blavosos i són perfectes per il·luminar garatges, trasters…

El color de les habitacions i l’alçada del sostre

Les parets i els terres foscos absorbeixen més llum, per la qual cosa necessitem més potència per il·luminar aquestes estances. Passa el mateix en aquells espais coberts per mobles molt pesants i foscos, especialment si els terres estan tapats per grans catifes en tons apagats.

En aquest punt convé recordar que els mobles i els objectes poden fer ombres o reflexos que hem de valorar.

Angle d’obertura

En funció del que pretenguem il·luminar, hem de triar un angle o un altre. Perquè te’n facis una idea, les bombetes amb angles entre 60º i 120º permeten il·luminar una superfície per complet, per la qual cosa es recomana instal·lar-les a la llar.

Per il·luminar de manera més focalitzada un racó, una zona de lectura o qualsevol lloc que requereixi una llum més directa, hem de triar una bombeta LED amb angles més tancats, entre 20º i 40º.

Comprar llums LED per a la llar: què més hem de saber? 

Sabies que els fabricants de llums estan obligats a exhibir en els productes l’etiqueta energètica? Primer van ser els electrodomèstics, i ara els toca als productes d’il·luminació.

Aquesta etiqueta, que ha d’aparèixer en l’embalatge de les bombetes i els llums, mostra una classificació de nou classes diferents d’eficiència energètica, on la classe A++ és la més eficient i la G és la menys eficient. 

Si es tracta d’una bombeta que farem servir a diari i volem que ens duri molt i en les millors condicions, el nostre consell és que sempre triïs aquella amb la màxima classe energètica (A+ i A++), que tenen l’etiquetatge de color verd.

Un altre factor que cal tenir en compte és la potència. A causa de la l’eficiència més gran d’aquests llums, a l’hora de triar-ne un hem de pensar, almenys, en una cinquena part de la potència que teníem instal·lada en incandescència.

Per exemple, per substituir una bombeta incandescent de 40 W, n’hi ha prou amb una de baix consum de 9 W per aportar el mateix nivell d’il·luminació.

Recorda-ho: substituir els llums halògens tradicionals per uns de LED és la decisió més intel·ligent que pots prendre. A més, pots estalviar fins a un 80 % d’energia.

Si tens al cap canviar la il·luminació del teu habitatge, no ho pensis més, nosaltres t’ajudem! Sol·licita una Assessoria LED, on un tècnic revisarà la il·luminació eficient a la teva llar i et facilitarà un pressupost per al canvi a LED sense compromís. Aquesta assessoria és totalment gratuïta i està inclosa en el servei de manteniment d’EDP by Total.* 

* L’Assessoria LED substitueix la revisió anual de la instal·lació.

Fi del contingut principal