Saltar navegació. Anar directament al contingut principal

Com instal·lar un punt de recàrrega al teu garatge

Comença el contingut principal

Què he de fer per posar un punt de recàrrega al garatge?

Un dels aspectes que condicionen la compra d’un vehicle elèctric és el grau de facilitat o de dificultat per accedir a una bona infraestructura de recàrrega.

El més normal, avui en dia, si no ens volem complicar la vida, és disposar d’un punt a prop (ja sigui al garatge o a l’habitatge) on poder recarregar el vehicle el 80 % o el 90 % de les vegades, per no haver de dependre de les instal·lacions de recàrrega públiques.

Punts de recàrrega habituals:

  • Punt de recàrrega al garatge comunitari: És el cas més habitual al nostre país, on la població es concentra a les ciutats i en blocs d’habitatges. La instal·lació és més senzilla del que pot semblar. Dependiendo del tamaño del garaje comunitario o de la localización de la plaza, desde EDP Residencial te ofreceremos diferentes soluciones.
  • Punts de recàrrega a l’habitatge unifamiliar: És la manera més còmoda i senzilla de recarregar la bateria del nostre cotxe elèctric, i també la més econòmica. En horari de tarifa nocturna, la càrrega pot sortir fins i tot gratis.
  • Punts de recàrrega a l’habitatge unifamiliar: Un servei que les empreses ofereixen cada vegada més pels beneficis que aporta a l’empleat i al medi ambient, en permetre reduir la petjada de carboni.       

Com és la instal·lació en un habitatge unifamiliar?

És molt probable que el nostre garatge ja disposi d’un endoll convencional on poder recarregar el cotxe sense que calgui fer cap instal·lació addicional.

Aquest tipus de càrrega que es fa en un endoll convencional amb presa Schuko es coneix com a recàrrega ocasional, però hi ha qui la fa servir cada dia.  

Per disposar de potències de recàrrega superiors –a partir de 16 A o 3,68 kW de potència–, el més recomanable és afegir un punt de recàrrega específic per a vehicles elèctrics. Aquest punt de recàrrega de paret disposa de cable integrat, control de potència dinàmic, app per a telèfon intel·ligent…, de manera que et permetrà estalviar en la factura de la llum i gaudir de més comoditat en les recàrregues.

Com és la instal·lació en un garatge comunitari?

El procés és força similar a l’anterior, amb algunes adaptacions.

En primer lloc, hi ha l’obligació de notificar la instal·lació per escrit als administradors de la comunitat, encara que en aquest cas, gràcies a la Llei de la propietat horitzontal, no cal sotmetre-la a aprovació en una junta de propietaris.

Situacions que es poden donar en funció de la ubicació de la plaça de garatge:

  • El garatge es troba a la mateixa comunitat que l’habitatge. La normativa permet estendre un cable des del comptador de l’habitatge fins a la plaça de garatge. D’aquesta manera, l’habitatge i el punt de recàrrega comparteixen el mateix punt de subministrament.
  • El garatge és una propietat diferent (diferent comunitat). Cal sol·licitar a la distribuïdora un nou punt de subministrament (amb un altre comptador).  

En ambdós casos, hi ha una tercera opció, que consisteix a alimentar el punt de recàrrega des del punt de subministrament del garatge (el que alimenta les zones comunes), però requereix la instal·lació d’un comptador secundari i d’una plataforma que gestioni les despeses que ha de pagar cada veí.

La complicació més gran rau en la distància que hi ha entre el comptador i la plaça de garatge, ja que segons els metres i la dificultat del recorregut, el cost de l’obra pot variar.

Què passa als edificis de nova construcció?

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha iniciat els tràmits per modificar el Codi tècnic de l’edificació i facilitar la instal·lació de punts de recàrrega en aquestes edificacions.

Si tot tira endavant, als edificis residencials privats, tant de nova construcció com rehabilitats, s’haurà de garantir la preinstal·lació en el 100 % de les places d’aparcament.

Quant em pot costar la instal·lació?

Depèn de diversos factors, com ara l’obra que calgui fer –més o menys metres de cable– o el model de punt de recàrrega que es triï.

Ajuts per a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

Hi ha ajuts públics per a la instal·lació de punts de recàrrega. Els pots consultar a: Programa Moves II d’incentius a la mobilitat eficient i sostenible.

I quant em pot costar recarregar un cotxe elèctric a casa meva?

El cost de recarregar un cotxe elèctric a casa depèn, al seu torn, de dos factors més: la capacitat de bateria del cotxe elèctric i la tarifa que tinguem contractada.

Si, per exemple, la tarifa que tenim contractada és una tarifa amb discriminació horària, el consum que fem durant aquelles hores del dia o de la nit ens sortirà molt més econòmic.

Està pensada per a qualsevol que faci com a mínim un 30 % de consum elèctric en el període vall: de les 22 a les 12 h en l’horari d’hivern i de les 23 a les 13 h en el d’estiu. És el teu cas? T’agradaria saber-ne més?

Fi del contingut principal