Saltar navegació. Anar directament al contingut principal

Com funciona l’aerotèrmia i quins avantatges ofere

Comença el contingut principal

Cada vegada som més conscients de l’entorn que ens envolta i volem que la nostra llar sigui tan eficient com sigui possible.

Per això, s’aprecia un increment en els habitatges que substitueixen la calefacció convencional per un sistema net i renovable, que tingui un rendiment superior i que permeti estalviar en costos.

Aquesta vegada, farem una petita introducció sobre l’aerotèrmia.

Què és?

Es tracta d’una font d’energia renovable que transforma la calor de l’aire que ens envolta en energia. Amb l’energia que genera n’hi ha prou per cobrir la demanda de calefacció, climatització i aigua calenta d’un habitatge.

És una tecnologia que uneix l’electricitat, la mecànica i la química per aprofitar l’energia ambiental de l’aire exterior en climatització. Utilitza el cicle frigorífic directe en refrigeració i l’invers per produir calefacció i aigua calenta (ACS).

L’aerotèrmia és una solució d’energia neta ideal tant per a nova edificació com per a reformes. Si tens una instal·lació de calefacció convencional a casa teva, amb radiadors, ventiloconvectors o sòl radiant, els pots aprofitar sense cap problema.

Com funciona?

L’aerotèrmia extreu l’energia ambiental continguda en la temperatura de l’aire, fins i tot a temperatures sota zero, i la transfereix a l’habitació o a l’aigua corrent.

Els equips d’aerotèrmia funcionen com les bombes de calor tradicionals, però amb l’avantatge que ofereixen tres possibilitats diferents amb la mateixa instal·lació:

A través d’una bomba de calor i mitjançant un refrigerador intern i extern, fa que el contrast de la temperatura de l’aire que es troba en l’ambient produeixi energia.

El procés en passos molt senzills seria així:

 1. La bomba de calor aerotèrmica capta l’energia que es troba en l’atmosfera en forma de calor.
 2. Es transforma l’energia des de la unitat exterior fins a la unitat interior per cobrir les necessitats de climatització de l’habitatge.
 3. La unitat interior escalfa l’aigua del dipòsit d’aigua calenta sanitària i produeix la calefacció.
 4. A l’estiu, s’aprofita la calor que hi ha a l’habitatge per produir aire condicionat, de manera que s’inverteix el procés.

Què cal per instal·lar un sistema d’aerotèrmia?

Un equip bàsic d’aerotèrmia estaria format per:

 • Un dispositiu exterior
 • Una unitat d’emmagatzematge ACS (pot estar inclosa en la unitat interior)
 • Un dispositiu de calefacció/refrigeració

El desenvolupament de les bombes aerotèrmiques fa possible que siguin una alternativa als sistemes convencionals instal·lats a la llar. Davant d’aquests, el procés d’instal·lació i posada en marxa és més senzill i segur, i només requereix un manteniment bàsic perquè funcioni correctament.

Amb la mateixa superfície per escalfar, la instal·lació d’una calefacció aerotèrmica té un cost més elevat que una calefacció convencional, però aquest cost s’amortitza molt ràpidament.

Instal·lar un sistema d’aerotèrmia és una inversió important, per la qual cosa cal buscar qualitat i marques que ofereixin garanties. Per això, és convenient acudir a empreses especialitzades i que ofereixin un assessorament seriós.

El preu d’aquest sistema varia segons la mida de l’habitatge, l’equip de calefacció i climatització que tinguis i la marca del sistema que vulguis instal·lar.

Avantatges i inconvenients

Avantatges:

 • Font d’energia sostenible, que és natural, renovable i inexhaurible. Per tant, no contamina i redueix les emissions de CO2.
 • Instal·lació ràpida i senzilla. La seva ubicació no depèn de sortides de fums.
 • El rendiment és fins a 5 vegades superior a altres sistemes, la qual cosa comporta un estalvi important en la factura d’energia.
 • Es pot utilitzar tant per a calefacció com per a refrigeració o per a la producció d’aigua calenta sanitària (ACS).
 • Aquest sistema té una vida útil mitjana al voltant dels 20-25 anys.
 • Les instal·lacions de calor aerotèrmiques no depenen d’un emmagatzematge de combustible que s’hagi de renovar periòdicament o de connexions de servei específiques.

Inconvenients:

 • Requereix una instal·lació fora de l’habitatge que influeix en l’estètica de l’edifici i pot fer soroll.
 • La inversió inicial és més elevada que la d’un sistema convencional, però s’amortitza molt ràpidament segons el consum que tingui l’habitatge.
 • La instal·lació d’aquest sistema pot implicar haver d’incrementar la potència contractada d’electricitat.
 • La seva eficiència depèn de la temperatura a la qual es posi la calefacció. Si s’utilitza per a calefacció a baixa temperatura, el sistema és molt eficaç, però si és al contrari, se’n redueix la capacitat d’estalvi en electricitat.

Si estàs interessat en aquest sistema d’energia i en vols saber més coses, escriu-nos al correu electrònic marketing@edp-residencialbytotal.es  i t’ho explicarem.

Fi del contingut principal